Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Αρχαιολογικοί Χώροι

Μερικοί από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής αναφέρονται παρακάτω. Ο επισκέπτης σίγουρα δεν θα απογοητευτεί. Η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε ιστορία και συνεχώς μέσω των ανασκαφών που γίνονται, έρχονται στην επιφάνεια και νέα στοιχεία/ευρήματα όσον αφορά το παρελθόν.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, έχει να επιδείξει πολύτιμα εκθέματα, προϊόν ανασκαφών, από την Παλαιολιθική έως και τη Βυζαντινή εποχή. Η λειτουργία του Μουσείου ξεκίνησε το 2009. Η πλειονότητα των εκθεμάτων χρονολογείται από την Ελληνιστική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα, τα οποία χρονολογούνται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Λειτουργεί επίσης, εντός του Μουσείου και δανειστική βιβλιοθήκη.

Αρχαία Γιτάνη

Η Αρχαία Γιτάνη ιδρύθηκε περίπου στο 330π.Χ. Περιβάλλεται από τον ποταμό Καλαμά και ήταν ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά κέντρα της περιοχής την περίοδο εκείνη. Η πόλη κατά την περίοδο εκείνη, αποτελούσε ίσως το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής καθώς είχε επιτελέσει και το ρόλο της πρωτεύουσας της Αρχαίας Θεσπρωτίας. Ο πληθυσμός της, είχε φτάσει να αριθμεί του 6.000 μόνιμους κατοίκους. Θα μπορέσετε να δείτε την ακρόπολη, το θέατρο, τα τείχη όπως επίσης και το πρυτανείο. 

Δυμόκαστρο

Πολύ κοντά στον όρμο Καραβοστάσι, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δυμοκάστρου. Ο οικισμός αναπτύχθηκε κατά τον 3ο κυρίως αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε αργότερα από τους Ρωμαίους. Στον χώρο, θα μπορέσετε να δείτε επίσης το υδραγωγείο όπως επίσης να απολαύσετε την υπέροχη θέα του. Συνέχισε να κατοικείται ο οικισμός μέχρι και τον 1ο αιώνα μ.Χ. Από το 2000 έως και το 2008 οι εργασίες οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν, ανέδειξαν τις δύο ακροπόλεις του οικισμού.

Ελέα

Η αρχαία Ακρόπολη της Ελέας, βρίσκεται πλησίον της Παραμυθιάς, κοντά στο χωριό Χρυσαυγή. Ιδρύθηκε περίπου κατά το έτος 350π.Χ. Υπήρξε και πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας! Μπορείτε να δείτε εδώ τα τείχη τα οποία και έχουν διασωθεί, στοές, την αγορά το θέατρο. Κατά την περίοδο ακμής της, η Ελέα αριθμούσε περί τους 10.000 μόνιμους κατοίκους.

Πύργος Ραγίου

Η κατασκευή του πύργου του Ραγίου χρονολογείται κατά τον 19ο αιώνα. Μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί από την παραλία του Δρεπάνου η οποία και είναι άμεσα προσβάσιμη από την πόλη της Ηγουμενίτσας. Ο πύργος κατασκευάστηκε από τους Τούρκους. Στην τοποθεσία όπου κατασκευάστηκε ο πύργος, βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Λυγιάς.

Αρχάια Φανοτή - Ντόλιανη

Από τον πύργο της ακρόπολης της Αρχαίας Φανοτής, μπορείτε να νιώσει κανείς το δέος από το φαράγγι του ποταμού Καλαμά. Χτισμένος ο οικισμός πάνω σε λόφο, πλησίον του χωριού του Παραποτάμου(περίπου στα 10χλμ. Μακριά από την πόλη της Ηγουμενίτσας), αναπτύχθηκε ραγδαία κατά την Ελληνιστική περίοδο και έφτασε να αριθμεί περί τους 1.600 μόνιμους κατοίκους. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στην ακρόπολη, τα τείχη.

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Πλησίον του χωριού Μεσοπόταμος, βρίσκεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα. Εδώ βρίσκονταν και οι Πύλες του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με τους Αρχαίους όπου ο Οδυσσέας περιπλανώμενος προς την Ιθάκη μετά τον Τρωϊκό πόλεμο, συνάντησε τον Αχιλλέα που είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αυτού. Στα ερείπια που διασώζονται σε καλή κατάσταση μπορείτε να δείτε την κεντρική αίθουσα και διάφορους διαδρόμους. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους κατά τον 2ο αιώνα π.Χ.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in